Begeleiding

Hoogbegaafdheid brengt unieke talenten en mogelijkheden met zich mee, maar ook specifieke behoeften en obstakels. Praktijk Moto richt zich tijdens de behandeling op:

1. Cognitieve en Intellectuele begeleiding

Differentiatie in het onderwijs: hoogbegaafde kinderen kunnen in sommige gevallen een aangepast onderwijsaanbod nodig hebben. Praktijk Moto kan hierbij helpen door samen met ouders, leraren en school te kijken naar mogelijkheden voor versnellen of verbreding van het curriculum.

Verveling en onderstimulatie: omdat hoogbegaafde kinderen vaak sneller leren dan hun leeftijdsgenoten, kunnen ze zich snel vervelen in een standaard onderwijsomgeving.

Praktijk Moto kan helpen om manieren te vinden om hun intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen, bijvoorbeeld door uitdagende taken, projecten of leermethoden die beter aansluiten bij hun niveau.

Het ontwikkelen van strategieën om planning, organisatie en zelfbeheersing te verbeteren kan erg belangrijk zijn. Dit kan onder andere door het aanbieden van uitdagende taken, het aanleren van planningsvaardigheden, en het stimuleren van reflectie en zelfevaluatie.

Hierbij staat ook het bevorderen van een gezonde (groei)mindset centraal.

2. Emotionele en psychologische begeleiding

Emotionele overprikkeling

Hoogbegaafde kinderen kunnen vaak intensere emoties ervaren, zoals angst, frustratie of verdriet. Dit kan te maken hebben met het feit dat ze zich niet begrepen voelen door hun omgeving. Praktijk MOTO kan werken aan het ontwikkelen van emotionele vaardigheden en het leren omgaan met intensieve gevoelens.

Perfectionisme en faalangst

Hoogbegaafde kinderen stellen vaak hoge eisen aan zichzelf, wat kan leiden tot perfectionisme of faalangst. Praktijk MOTO kan technieken aanleren om deze stress te verminderen en zelfacceptatie te bevorderen.

3. Sociale begeleiding

Sociale integratie

Omdat hoogbegaafde kinderen vaak anders denken of zich interesseren in andere zaken dan hun leeftijdsgenoten, kunnen ze moeite hebben met het maken van vriendschappen en het integreren in groepen. Praktijk Moto kan het kind helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen en betere relaties op te bouwen.

Identiteit en zelfbeeld

Hoogbegaafde kinderen kunnen worstelen met hun identiteit, vooral als ze zich anders voelen dan anderen. Praktijk Moto kan helpen om het zelfbeeld van het kind te versterken en hem of haar te leren om positief naar zichzelf te kijken.

4. Peergroup

Een peergroup voor hoogbegaafde leerlingen kan bijdragen aan hun sociale en emotionele ontwikkeling, omdat ze in een omgeving verkeren waarin hun capaciteiten beter begrepen en gestimuleerd worden. Dit kan helpen bij het voorkomen van isolatie of verveling, wat vaak voorkomt wanneer hoogbegaafde leerlingen zich niet uitgedaagd voelen in reguliere onderwijsomgevingen.

Praktijk Moto biedt binnen het behandelingstraject voor hoogbegaafde kinderen het meedraaien in deze peergroup aan. Dit biedt hen de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan, kennis te delen en gezamenlijke interesses verder te ontwikkelen. Door middel van gesprekken en groepsactiviteiten binnen deze peergroup helpen wij hoogbegaafde kinderen met bijvoorbeeld perfectionisme, faalangst, of het gevoel van anders-zijn.

Buiten het behandelingstraject van Praktijk Moto kunnen hoogbegaafde kinderen ook aangemeld worden voor enkel de activiteiten in de peergroup. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@bovenwijshoogbegaafdheid.nl.